Uzené koleno nebo domácí žebra

KRHOVÁ: Ve většině z nás slovo uzené vzbuzuje jednoznačné chuťové pochody. U mužů vesměs pozitivní, u části žen, dietologů a možná i kardiologů reakce často opačné.

Ale co naplat. Jako většina tradičních původních lidových receptur a jídel, které už připravovaly naše prababičky, a jejichž kalorická hodnota bylo asi to poslední, co je zajímalo, vzbuzuje způsob přípravy uzením odlišné reakce. Všichni se shodneme, že i když tato forma tepelné úpravy masa nepatří k těm nejčastějším, a zvládnout ji, vyžaduje nemalý um, je doslova šitá na masožravé chuťové buňky mlsných jazýčků.

Uzená kolena, uzená žebra, uzená kuřecí stehýnka, uzený sýr a nebo uzená makrela. Každý přesně ví, jak to vypadá a hlavně jak to má (nebo mělo by) chutnat. Babičky vždycky říkávaly: "Všeho s mírou, a nic si neodepírej". To je svatá pravda, pokud nám zdravíčko mezitím nedalo neprůstřelný štempl ve formě zákazu a nutnosti konzumace jen toho, co zvládnout asi tak batolata.

Patříte-li mezi tu šťastnější většinu, která se ohlížet na obsah stravy moc nemusí, rozhodně si sem tam uzenou dobrotu vychutnejte. Ale pozor ! Je uzené, a uzené, snad jako asi všechno, co si dnes koupíte a nebo Vám připraví. Málokterá restaurace má ve svém jídelničku uzené dobroty jako nedílnou součást, a tudíž i veliké kulinářské zkušenosti.

Mezi ty opravdové "specialisty" patří restaurace U Bundárů v Krhové. Žádné polotovary, ale kvalitně vyuzené maso od regionálních řezníků. "Chceme, aby si lidé u nás uzená žebra nebo kolena opravdu vychutnali. Nekupujeme žádné zmražené polotovary z Makra nebo jiných velkoobchodů. To si mohou zákazníci sami, proč by potom chodili k nám ?! Nabízíme jim denně čerstvé, poctivě uzené  dobroty, jejichž příprava pro domácí kuchyně nebývá zrovna jednoduchá", zdůrazňuje majitel Ludovít Bundár.

A co si můžete v restauraci U Bundárů každý den objednat a vychutnat ? 

  • Domácí uzená žebra (0,5 kg) v ceně 89,- Kč
    2 krajíce chleba, křen, hořčice, kys. okurek, beraní rohy
  • Domácí uzené koleno (1 - 1,6 kg) v ceně 140,- Kč / 1 kg
    2 krajíce chleba, křen, hořčice, kys. okurek, beraní rohy
  • Uzená žebra (0,3 kg) bez kostí v ceně 89,- Kč
    2 krajíce chleba, křen, hořčice, kys. okurek, beraní roh

Taky se Vám sbíhají sliny na jazyku? Řešení je jednoduché :-)

Dobrou chuť !

Tomáš Koutný

Čtěte také: